Kraje, które wpłynęły na naszą dietę
W dzisiejszym świecie gdy transport dowolnego produktu na drugi kraniec świata nie jest dużym wyzwaniem, jesteśmy nawykli do jedzenia produktów, które dla poprzednich pokoleń byłyby przynajmniej egzotyczne. Nie poświęcamy uwagi temu skąd się wzięło nasze pożywienie, a nierzadko pochodzenie różnych pokarmów jest interesujące.
To, że herbata pochodzi z Chin wiedzą chyba wszyscy. Natomiast pochodzenie najpopularniejszej współcześnie odmiany – herbaty czarnej – dla wielu osób nie jest wcale takie jasne. Mieszkańcy Chin oryginalnie pili bowiem tylko herbatę białą, zieloną lub czerwoną. Herbata czarna pojawiła się dzięki europejskim kupcom, którzy importowali ją na Stary Kontynent. Dlaczego? Otóż herbata transportowana przez wiele miesięcy w ładowniach drewnianych żaglowców utleniała się dużo bardziej niż pierwotnie było zaplanowane. Dostawała dzięki temu mocniejszego smaku.
Innym produktem odruchowo wiązanym z Państwem Środka jest ryż. Współczesne badania wykazują, że ryż został pierwotnie udomowiony w dolinie rzeki Jangcy nawet 11500 lat przed naszą erą. Mało kto jednak wie, że hodowlę ryżu całkowicie niezależnie odkryto również w Afryce. Współcześnie hoduje się ponad 40 tys. odmian ryżu. Są one podstawą diety ponad 50% populacji Świata.
Następną rośliną, która jest jednym z najważniejszych elementów diety w rejonach, z których się wywodzi jest gruszka awokado. Niewiele Ci to mówi? Jej owoce znane są jako awokado, a sama roślina jako Awokado Właściwe. Badania wykopaliskowe dowodzą, że drzewa te były hodowane już 9000 lat temu na teranie Meksyku. O tym jak korzystne dla zdrowia jest spożywanie awokado wiadomo nie od dziś. Jednak stanowi to istotny problem dla mieszkańców rejonów, gdzie hoduje się te rośliny. Wzrost popularności owoców smaczliwki jako składnika zdrowej diety w krajach rozwiniętych spowodował podniesienie cen, przez co dostęp tego zdrowego pokarmu zmalała dla mieszkańców terenów gdzie jest hodowany.
Wróćmy jednak do napojów. W ostatnim czasie nawet w Wielkiej Brytanii uchodzącej za ostoją wielbicieli herbaty, na pierwsze miejsce jeśli chodzi o spożycie wychodzi kawa. Istnieją dwie koncepcje odnośnie pochodzenia nazwy tego napoju. Pierwsza wywodzi pochodzenie od arabskiego słowa kahva. Alternatywna koncepcja mówi, że nazwa pochodzi od Kaffy – obszaru i miasta w Etiopii. Obie wersje dużo mówią o proweniencji kawy. Nasiona tej rośliny zaczęły być używane przez Etiopczyków już w I tysiąclecie p.n.e. Początkowo spożywano je całkiem inaczej niż dzisiaj. Napój przygotowywany z kawy, był gotowany z dodatkiem… masła i soli. Metodę preparowania ziaren poprzez prażenie opracowano w Jemenie, dokąd kawa dotarła wraz z arabskimi kupcami. Stamtąd wraz z nomadycznymi plemionami rozpowszechniła się na wszystkich terenach zamieszkanych przez naród arabski.